Vad är blodplättsrik plasma?

Platelet-rich plasma består av två element: plasma, eller den flytande delen av blodet, och blodplättar, en typ av blodkroppar som spelar en viktig roll för att läka i hela kroppen. Blodplättar är välkända för sin koaguleringsförmåga, men de innehåller också tillväxtfaktorer som kan utlösa cellreproduktion och stimulera vävnadsregenerering eller läkning i det behandlade området. Blodplättsrik plasma är helt enkelt blod som innehåller fler blodplättar än normalt.
För att skapa blodplättsrik plasma tar läkare ett blodprov från patienten och placerar det i en anordning som kallas en centrifug som snabbt snurrar provet, separerar de andra komponenterna i blodet från blodplättarna och koncentrerar dem i plasman.

Var använder den?

Håravfall
PRP-injektioner kan vara effektiva för att behandla skallighet hos män, både för att förhindra håravfall och främja ny hårväxt. PRP kan också hjälpa till att stimulera hårväxten efter hårtransplantationer.
Hudföryngring
PRP-injektioner används ibland som en anti-aging-behandling, men det finns få bevis som visar att PRP minskar rynkor och andra tecken på åldrande.
PRP-terapirisker och biverkningar
En PRP-injektion är en lågriskprocedur och orsakar vanligtvis inte några större biverkningar. Proceduren innebär en blodtagning, så du bör se till att du är återfuktad och har ätit i förväg för att förhindra att du känner dig yr. Efter ingreppet kan du uppleva lite ömhet och blåmärken på injektionsstället. Eftersom PRP-injektioner består av dina egna celler och plasma är risken för en allergisk reaktion mycket lägre än med andra injicerbara läkemedel som kortikosteroider.